Kliniek Aamstelveen

Dit zijn de meest voorkomende aandoeningen die vallen onder reuma

Geplaatst op

Reuma is een verzamelnaam voor een breed scala aan aandoeningen die allemaal te maken hebben met het immuunsysteem en het bewegingsapparaat. Deze aandoeningen kunnen variëren in ernst en symptomen, maar ze hebben allemaal invloed op de gewrichten, spieren en botten van het lichaam. In dit blogartikel lees je een overzicht van de meest voorkomende aandoeningen die vallen onder de noemer “reuma.”

Reumatoïde Artritis (RA)

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem per ongeluk gezond weefsel, met name de gewrichten, aanvalt. Dit leidt tot ontstekingen, pijn, zwelling en gewrichtsschade. RA treft vaak de handen, polsen, knieën en enkels en kan leiden tot ernstige invaliditeit als het niet behandeld wordt.

Artrose

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk verslechtert. Dit leidt tot pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid van de aangetaste gewrichten. Het komt vaak voor bij oudere mensen, maar kan ook optreden na verwondingen of overmatig gebruik van gewrichten.

Juveniele Idiopathische Artritis (JIA)

JIA is een vorm van artritis die zich manifesteert bij kinderen en adolescenten, meestal voor de leeftijd van 16 jaar. Het kan verschillende gewrichten aantasten en veroorzaakt symptomen zoals gewrichtspijn, zwelling en stijfheid. De oorzaak van JIA is onbekend, en het kan een levenslange aandoening zijn.

Systemische Lupus Erythematosus (SLE)

Systemische lupus erythematosus is een auto-immuunziekte die verschillende organen en weefsels in het lichaam kan aantasten, waaronder de gewrichten, huid, nieren, hart en longen. De symptomen variëren sterk en kunnen gewrichtspijn, huiduitslag, vermoeidheid en koorts omvatten. SLE vereist vaak langdurige behandeling en zorg.

Spondylitis Ankylopoetica (Ziekte van Bechterew)

De ziekte van Bechterew is een vorm van inflammatoire artritis die voornamelijk de wervelkolom aantast. Dit kan leiden tot rugpijn, stijfheid en een verminderde flexibiliteit in de wervelkolom. Na verloop van tijd kan de ziekte van Bechterew leiden tot ernstige misvormingen van de wervelkolom.

Sjögren-syndroom

Het Sjögren-syndroom is een auto-immuunziekte die de slijmvliezen en klieren in het lichaam aantast, met name de speeksel- en traanklieren. Dit kan leiden tot droge ogen en mond, gewrichtspijn en vermoeidheid. Het Sjögren-syndroom kan ook andere organen aantasten, zoals de nieren en de longen.

Polymyalgia Rheumatica (PMR)

Polymyalgia rheumatica is een aandoening die spierpijn en stijfheid veroorzaakt, meestal in de schouders, nek, heupen en bovenarmen. Het wordt vaak geassocieerd met reuscelarteritis, een ontstekingsziekte van de bloedvaten. PMR kan snel optreden en heeft meestal invloed op oudere volwassenen.

Jicht

Jicht is een vorm van artritis die wordt veroorzaakt door een ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten. Dit veroorzaakt plotselinge, ernstige gewrichtspijn, meestal in de grote teen, en kan gepaard gaan met zwelling en roodheid. Jichtaanvallen kunnen worden getriggerd door bepaalde voedingsmiddelen en alcohol.

Behandeling

Heeft u last van één van bovenstaande aandoeningen, dan kunt u daarvoor behandeld worden. Deze behandeling kan per patiënt verschillen. In het ziekenhuis kunt u hiervoor terecht bij een reumatoloog. Vrijwel alle grote ziekenhuizen in Nederland hebben een afdeling reumatologie. In het noorden van ons land kunt u bijvoorbeeld terecht in het Ommelander Ziekenhuis Groningen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden