Kliniek Aamstelveen

Doe hernia oefeningen

Geplaatst op

Een hernia is niet leuk. De klachten zijn vaak heftig en behoorlijk belemmerend. Daar wil je zo snel mogelijk van af. Met de juiste hernia oefeningen kun je het herstel een handje helpen. Welke oefeningen moet je wél en welke moet je vooral níet doen als je de hernia herstelperiode wilt verkorten?

Hernia oefeningen, waarom doe je dat?
Een hernia herstelperiode vraagt tijd en geduld. Maar het goede nieuws is dat 95% van de hernia’s vanzelf binnen 3 tot 6 maanden volledig geneest. Hernia-operaties zijn zeldzaam geworden. Ze worden alleen nog gedaan als er geen spontaan herstel plaatsvindt. Echter, een hernia moet wel de kans krijgen om te herstellen! Je zou denken dat je rust moet nemen om te herstellen. Vroeger kregen mensen met een hernia het advies om 6 weken op bed te liggen. Tegenwoordig weten we dat dit vooral averechts werkt. Juist bewegen is een cruciale voorwaarde voor een hernia behandeling!

Bewegen is cruciaal voor herstel
Het algemene advies bij een hernia is rustig blijven bewegen. Ofwel, ga ondanks de pijn regelmatig wandelen of op een andere ontspannen manier rustig bewegen . Het liefst meerdere keren per dag, 20 tot 30 minuten per keer. Tijdens die activiteit is het veilig om een beetje pijn te voelen. In de meeste gevallen zal de pijn geleidelijk afnemen tijdens het wandelen. Naast ‘gewoon bewegen’ kunnen specifieke hernia oefeningen nuttig zijn bij hernia klachten. Maar ons vak en de ervaring leren dat er ook reden is om voorzichtig te zijn met specifieke hernia oefeningen. Elke patiënt en elke rug is anders. Soms kan een oefening bij de ene patiënt helpen, terwijl de andere patiënt er juist slechter van wordt.

Doe dit niet
Wanneer je last heb van een hernia zijn er ook oefeningen die je niet moet doen. Zoals sit-ups, crunches, buikspiermachines in de sportschool. Deze oefeningen geven veel druk op de lage rug, waarmee je de hernia kunt verergeren. Sommige onderzoeken laten zelfs een verband zien tussen het doen van deze oefeningen en het ontstaan van een hernia. Ook zware oefeningen met gewichten zijn geen goed idee. Bij dit soort oefeningen kan er grote druk op de rug ontstaan, wat bij een hernia niet bevorderlijk is. Onthoud altijd dit: oefeningen of activiteiten waardoor de pijn in het been toeneemt zijn slecht. Neemt de pijn in het been af, dan is het goed. Bij een hernia is het prima om eerst een paar weken aan te kijken of de klachten spontaan afnemen. Maak het je rug makkelijker door veel te bewegen, waarbij je let op bovenstaande tips. Vermijd lang stilzitten, lange autoritten en tillen met een gebogen rug. Zo voorkom je dat je een hernia operatie moet uitvoeren

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden