Kliniek Aamstelveen

Migraine verhelpen met plastische chirurgie?

Geplaatst op

Plastische chirurgie kan migraine hoofdpijn verlichten, zo suggereert een controversieel onderzoek.

De techniek kon minstens de helft van alle migrainelijders, eisen Bahman Guyuron klinische professor van afdeling plastische chirurgie bij de Universiteit van Case Reserve. Guyuron is medisch directeur van het Zeeba Ambulatory Surgery Center in Lyndhurst, Ohio. Vorig jaar lanceerde hij het American Migraine Center om migrainepatiënten een operatie aan te bieden.

“We werden aangemoedigd door onze vorige pilotstudie, maar de feedback op dit onderzoek was overweldigend”, zegt Guyuron in een persbericht. “We hadden patiënten wiens levens voortdurend werden belemmerd door migrainehoofdpijn die nu op het werk kunnen presteren en vrij hun leven kunnen leiden.”

De huidige bevindingen kwamen in zijn presentatie aan plastische chirurgie 2003, de jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst van de American Society of Plastic Surgeons, de Plastic Surgery Educational Foundation en de American Society of Maxillofacial Surgeons.

Van de fronslift tot de behandeling van migraine

Guyuron zegt dat zijn ontdekking van de chirurgische techniek kwam nadat verschillende patiënten die voorhoofdliften hadden ondergaan aangaven minder last te hebben van migraines. Dit bracht hem tot de theorie dat veel migrainepatiënten één of meer van de vier “triggerpoints” hebben. Spieren die samentrekken rond zenuwen in het gezicht, stelt hij voor, veroorzaken een domino-effect dat resulteert in migraine pijn.

Er zijn vier van deze triggerpoints, zegt Guyuron:

  • Het voorhoofd Behandeling: Verwijder frons spieren.
  • De slaap. Behandeling: Verwijder een klein deel van de gezichtszenuw in het slaapgebied.
  • De achterkant van de nek. Behandeling: Verwijder een klein deel van de spieren, vervangen door vet om te voorkomen dat de regenererende spieren de zenuw knijpen.
  • Het neusgebied. Behandeling: neusschot corrigeren naar een rechte stand en verwijder een deel of een volledige lengte van de kraakbeenplaten in de neus.

Om te zien of een operatie zou kunnen werken, gebruikt Guyuron eerst Botox om de triggerpoints te verlammen. In het onderzoek gingen 90 van 91 patiënten naar chirurgie na de Botox-test. De meesten werden behandeld bij meer dan één triggerpoint.

Van de 88 patiënten – 82 van hen vrouwen – voor wie de gegevens beschikbaar zijn, zeiden 83 zij zich beter na chirurgie voelden. Meer dan één op de vier patiënten (29,5%) zei dat hun migraine na de behandeling volledig verdwenen is.

Gerelateerde berichten

Kiezen voor een haartransplantatie in Nederland

Het overwegen van een haartransplantatie is een belangrijke beslissing, en de keuze voor een haarkliniek in Nederland kan verschillende voordelen met...

Lees meer

Ooglaseren geschikt voor oudere mensen?

Ooglaseren kan een geschikte optie zijn voor oudere mensen om verschillende redenen, hoewel het belangrijk is om individuele gezondheidsfactoren en...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden