Kliniek Aamstelveen

Tandheelkundig advies voor jongvolwassenen

Geplaatst op

Als je een tiener of jong volwassene bent, moet je je mond en tanden beschermen door een goede mondhygiëne te behouden. Hoewel regelmatig poetsen belangrijk is, wordt de mondgezondheid van mensen in deze leeftijdsgroep ook vaak geassocieerd met risicofactoren zoals eetgewoonten, roken, alcohol, mond- en tongpiercings.

Gaatjes of tandbederf

Iedereen die tanden heeft kan gaatjes krijgen, ook tieners en oudere volwassenen. Wanneer je eten en drinken consumeert dat zoet of zetmeelrijk is (hoog in koolhydraten), breken de bacteriën die van nature in je mond en in tandplak leven, af om zuren te vormen. Deze zuren vallen het buitenste oppervlak van de tand (glazuur) aan en lossen het op. Dit proces staat bekend als demineralisatie. Het eerste teken van demineralisatie is een krijtwitte vlek. In dit stadium kan het ontbindingsproces worden omgekeerd. Als je vermoedt dat je beginnend tandbederf hebt, maak dan een afspraak om naar de tandarts te gaan. Afdichtingsmiddelen kunnen helpen om gaatjes te voorkomen.

Hoe voorkom je gaatjes en tandbederf?

Voorkomen van tandbederf met gezonde voeding

Beperk suikers en bewerkte voedingsmiddelen tot de maaltijden (in plaats van tussen de maaltijden door). Kies voor snacks zoals kaas, natuurlijke yoghurt, verse groenten en fruit, droge koekjes, noten en volkorenbrood.

Voorkom tandbederf met gezond drinken

Kies water (met name leidingwater) en gewone melk bij en tussen de maaltijden. Beperk frisdranken, sportdranken, sap, gearomatiseerd water en andere koolzuurhoudende dranken, omdat ze bederf kunnen veroorzaken en het tandglazuur kunnen oplossen. Kauw suikervrije kauwgom om de speekselstroom te stimuleren en de tanden te helpen beschermen tegen tandbederf.

Voorkomen van tandbederf met een goede gebitsreiniging

Zorg voor een goede mondhygiëne. Poets de tanden twee keer per dag met fluoride tandpasta en een tandenborstel met een kleine, compacte kop en zachte haren. Wanneer de borstelharen ‘ruw’ lijken, is het tijd om van tandenborstel te wisselen.

Training en sport – het minimaliseren van verwondingen aan de mond en het gebit

Draag een professioneel passende gebitsbeschermer bij het trainen en sporten met risico op mondblessures.

Gerelateerde berichten

Het gebit verzorgen

Meestal gaan mensen naar tandarts Schiedam als ze hun gebit willen verzorgen. Als je regelmatig een professionele tandarts bezoekt, kun je problemen...

Lees meer

Wat kun je verwachten van een tandartspraktijk in 2020?

Anno 2020 is er veel veranderd in de wondere wereld van tandheelkunde. De tijden dat je bij de tandarts alleen terecht kon voor controle en het...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden