Kanker, het is een ontzettend nare ziekte. We kennen allemaal wel iemand die het heeft, het heeft gehad of er aan is overleden. Het maakt meer kapot dan je lief is en is een ervaring die je niemand gunt. Gelukkig zijn er veel organisaties die hier wat tegen willen doen, bijvoorbeeld het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds doet er alles aan om kanker een ziekte te maken die iedereen kan overleven. Maar wat is kanker nu eigenlijk?

Het begrip kanker

Kanker is er in enorm veel verschillende soorten. Er bestaan wel meer dan 100 soorten kanker en de ene vorm is zeldzamer en/of agressiever dan de ander. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds doet onderzoek naar alle soorten kanker, omdat volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds iedereen het verdient de nare ziekte te overleven. Om te weten wat kanker is, moet je weten dat je lichaam bestaat uit miljarden cellen. Deze cellen delen zich en ons lichaam maakt op deze manier nieuwe cellen aan. Zo kunnen we groeien en beschadigde cellen vervangen. 

Deze celdeling is eigenlijk een kopie van de vorige cel. Er wordt daarmee informatie gestuurd van de ene cel naar de andere cel. Deze informatie bevindt zich in ons DNA. Helaas kunnen er zich bij celdeling problemen voordoen. De fouten kunnen veroorzaakt worden door veel factoren, maar worden meestal vanzelf gerepareerd door ons lichaam. Meestal, want niet altijd. En dit is waar kanker ontstaat. De fout gedeelde cellen klonteren samen en vormen een gezwel, een tumor. 

Soorten tumoren

Er wordt binnen de tumoren onderscheid gemaakt tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren. Een goedaardige tumor hoeft, indien hij niet tegen andere organen of weefsels drukt, in principe niet verwijderd te worden. Het groeit niet om organen heen en een voorbeeld van een goedaardige tumor is bijvoorbeeld een wratje. Een kwaadaardige tumor daarentegen groeit wel om organen heen. Hij groeit door en beschadigd daarmee organen en weefsels, dit is gevaarlijk. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds doet onderzoek naar beide soorten tumoren. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is hier hard op weg mee om kanker een beter behandelbare ziekte te maken.