Kliniek Aamstelveen

Wat te doen met slechthorendheid?

Geplaatst op

Veel mensen in Nederland hebben last van slechthorendheid. Bij slechthorendheid wordt het geluid niet doorgegeven naar de hersenen. vaak is dit een proces wat geleidelijk verloopt. De eerste klachten van slechthorendheid treden op in situaties met achtergrondgeluid. Denk bijvoorbeeld aan een receptie of een restaurant. Daarnaast wordt het ook ineens een stuk lastiger om een andere taal te verstaan. Uiteindelijk wordt het ook lastig om gesprekken te voeren. Gelukkig zijn er wel genoeg oplossingen die jouw helpen om weer goed te horen. Hoe? Dat lees je in deze blog. 

Gehoorapparaat

Mocht je nu al veel moeite hebben met het volgen van gesprekken? Dan is de beste oplossing een gehoorapparaat. Maak een afspraak bij de huisarts en laat je gehoor testen. Wees niet bang, want een gehoorapparaat is zeker niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Sterker nog, gehoorapparaten zijn tegenwoordig juist super gaaf om te hebben. Er zijn zoveel mogelijkheden en het maakt je leven echt een stuk makkelijker. Houd wel rekening met het feit dat er ontzettend veel verschillende hoortoestellen op de markt zijn. Wij raden ten alle tijden een hoortoestel aan die niet oplaadbaar is. Hoortoestel batterijen zijn namelijk een stuk makkelijker om te vervangen dan je gehoorapparaat op te laden. Zo weet je ook zeker dat je niet zonder gehoor komt te staan. 

Oorsmeer verwijderen 

Hoef je nog geen hoortoestel? Dan is het belangrijk dat je oorsmeer laat verwijderen door de huisarts. In veel gevallen is de gehoorgang namelijk verstopt. Dit gebeurt met water of een haakje. Gebruik zelf geen voorwerpen in het oor. Ook geen wattenstaafjes! Hiermee duw je namelijk het oorsmeer juist dieper in de gehoorgang, waardoor deze dicht gaat zitten. Oren reinigen zich over het algemeen vanzelf. 

Bescherm je oren 

Het is ontzettend belangrijk om je oren te beschermen tegen lawaai. Dit doe je met gepaste gehoorbescherming. Daarnaast gebeurt het ook nog steeds te vaak dat het geluid van de oordopjes en koptelefoon veel te hard staat. Zorg er dus voor dat je voldoende gehoorbescherming gebruikt en voorkom lawaaidoofheid of verdere gehoorschade.

Leg het uit 

Iemand anders die geen last heeft van slechthorendheid weet natuurlijk niet dat jij dat wel hebt. Daarnaast weet hij of zij ook niet hoe je het beste een gesprek voert met een slechthorende. Als je moeite hebt met het voeren van een gesprek, leg dit dan gewoon uit. Vraag of deze persoon rustig en duidelijk wilt praten. Als er te veel achtergrondgeluiden zijn, vraag dan om even ergens anders te gaan staan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees meer over gezondheidszorg in onze informatieve blogs.

Contactgegevens

Via info @ kliniekamstelveen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden