Kliniek Aamstelveen

Werkt laser tatoeage verwijderen echt?

Geplaatst op

Je hebt misschien wel eens gehoord dat het verwijderen van tatoeages met laser wordt aangeprezen als een ideale manier om van die ongewenste inkt af te komen. Maar het gebruik van lasers om tatoeages te verwijderen klinkt als iets uit science fiction. Werkt laser tatoeage verwijderen echt? Is het eigenlijk wel een effectieve behandeling?

Werkt laser tatoeage verwijdering echt?

De eerste vraag die iedereen wil weten over het mogelijk gebruik van lasers om ongewenste tatoeages te verwijderen is of de procedure echt werkt. Kort gezegd is laser tatoeage verwijderen de veiligste en meest effectieve methode om van die oude inkt af te komen die tegenwoordig beschikbaar is. Omdat er alleen lasers worden gebruikt, is het een relatief niet-invasieve behandeling die alleen de inkt van je ongewenste tatoeage aanpakt en de omringende huid ongemoeid laat.

Hoe komen lasers van een tatoeage af?

Om precies te begrijpen hoe lasers gebruikt worden om die gênante tatoeages uit een vorig leven te laten vervagen, moeten we eerst even stilstaan bij wat een tatoeage is en hoe die een blijvend merkteken in de huid achterlaat.

Archeologisch bewijs toont aan dat tatoeëren al duizenden jaren deel uitmaakt van menselijke culturen. De methoden mogen dan veranderd zijn om er hoogtechnologisch elektronisch gereedschap in te verwerken, de essentie van tatoeëren is grotendeels hetzelfde gebleven: een soort naald of ander werktuig gebruiken om pigmentatie permanent in de huid te implanteren.

Meer als een vulpen dan als een injectiespuit

Hoewel veel mensen zich voorstellen dat een moderne tatoeëerder iets als een naald en een injectiespuit gebruikt om tatoeage-pigmentatie in de huid te injecteren, lijkt een tatoeëernaald in feite meer op een vulpen. De tatoeëerder doopt de punt van de tatoeëernaald in de inkt, die dan aan de punt bungelt terwijl de naald gebruikt wordt om de epidermis en dermis lagen van de huid te doorboren. Een fysisch proces dat capillaire werking heet, brengt de inkt dan in de lederhuid, wat betekent dat je huid de inkt werkelijk opzuigt.

Interessant is dat de inkt dan permanent op zijn plaats gehouden wordt door de eigen immuunreactie van het lichaam. Witte bloedcellen, die zich haasten om het lichaam tegen de prik van de naald te verdedigen, houden de inkt op zijn plaats. Onderzoek heeft pas onlangs aan het licht gebracht dat tatoeages niet alleen bij de eerste tatoeage een reactie van witte bloedcellen opwekken. In feite is de afweerreactie van het lichaam voortdurend gaande, waarbij voortdurend nieuwe afweercellen opduiken om het lichaam te beschermen, maar die eigenlijk dienen om de inkt op zijn plaats te houden.

Lasers breken de pigmentatie op

Dus hoe ruimen lasers ongewenste tatoeages op? Eerst maakt het proces gebruik van een speciaal ontworpen laser die zich op de inkt richt maar de huid ongemoeid laat. Terwijl de laser over de tatoeage gaat, dringt hij door in de huid en vindt en breekt de pigmentatie van de tatoeage. Al die tijd heeft de laser geen effect op de omringende huid.

Wel kan de laser de pigmentatie in deeltjes breken die klein genoeg zijn dat het lichaam ze dan op natuurlijke wijze kan wegspoelen via het lymfestelsel, dat deel uitmaakt van het immuunsysteem van het lichaam. In sommige opzichten kan het lymfestelsel gezien worden als het afvoersysteem van het lichaam, dat helpt gifstoffen, overtollig vocht en andere mogelijk schadelijke stoffen uit het lichaam te spoelen. Het gebruik van een laser om ongewenste tatoeages te verwijderen schakelt de natuurlijke processen van het lichaam voor het verwijderen van vreemde stoffen in om van die oude inkt af te komen.

Veilig en doeltreffend

Niet alleen maakt het verwijderen van tatoeages met een laser gebruik van de lichaamseigen natuurlijke processen om de inkt te helpen verwijderen, maar het proces begint ook met niets meer dan een sterk geconcentreerde lichtstraal die letterlijk geen effect heeft op de omringende huid. Terwijl het lichaam de door de laser opgebroken inktdeeltjes wegspoelt, zal de tatoeage vervagen.

De laser richt zich op de inkt maar negeert de huid

Een van de redenen waarom het gebruik van een laser de veiligste methode is om ongewenste tatoeages te verwijderen, is dat het alleen een geconcentreerde lichtstraal gebruikt die een dramatisch effect heeft op de in de huid ingebedde inktdeeltjes, maar geen enkel effect op de huid zelf. Daardoor is het een relatief niet-invasieve behandeling in vergelijking met andere mogelijke methoden om te proberen een tatoeage te verwijderen.

Terwijl de inkt licht – en dus energie – absorbeert in het spectrum van de laser, waardoor de inktdeeltjes in kleinere stukjes uiteenvallen, doet de huid dat niet, zodat ze volkomen onaangetast blijft, ook al wordt de tatoeage uitgewist, waarbij de resten op natuurlijke wijze door de lichaamseigen processen worden weggevaagd.

Tip: Tattoo verwijderen Rotterdam Tattoo No More

Geen naalden of messen: Alleen licht

Zoals de naam al zegt, wordt bij een laserbehandeling alleen de kracht van geconcentreerd licht gebruikt, zonder dat er naalden, messen of andere voorwerpen aan te pas komen. We bestoken je ongewenste inkt gewoon met een krachtig licht, dat de deeltjes letterlijk aan diggelen slaat. Hoewel dit proces onzichtbaar is voor het blote oog, zijn de resultaten ervan zichtbaar als je tatoeage bij elke behandeling verder uit het zicht verdwijnt.

Zal het op mijn tatoeage werken?

Zoals bij elke cosmetische behandeling hangt de doeltreffendheid van een laserbehandeling voor het verwijderen van een tatoeage af van de individuele omstandigheden. Met het juiste behandelingsschema kunnen echter tatoeages van alle pigmentaties en groottes met een laser verwijderd worden. Zo kunnen voor bepaalde kleuren of meer dichte tatoeages meerdere sessies nodig zijn, hoewel de resultaten al bij de eerste behandeling zichtbaar zullen zijn, en de ongewenste tatoeage al na één bezoek begint te vervagen.

Op welke kleuren werkt laser tatoeage verwijdering?

Omdat de laser in wezen een zeer sterk geconcentreerde lichtstraal is, heeft hij een verschillend effect op verschillende pigmentaties. Pigmentaties die helderder van kleur zijn zullen meer van het laserlicht weerkaatsen, waardoor de laser minder effectief is bij het opbreken van de inkt met pigmentaties van die kleur. Deze kleuren hebben de neiging in het fluorescerende bereik te liggen en absorberen relatief weinig licht bij de golflengte van de laser.

Dit betekent niet dat een laser niet gebruikt kan worden om tatoeages in deze kleuren te verwijderen, maar het betekent wel dat zulke kleuren extra behandelingen nodig kunnen hebben in vergelijking met andere pigmentaties waartegen de laser effectiever is.

Donkere kleuren breken het best op

Net zoals fluorescerende kleuren meer van het laserlicht weerkaatsen, waardoor het minder effectief is bij het afbreken van inktdeeltjes in die tinten, is het omgekeerde ook waar: donkere kleuren absorberen meer van het laserlicht – dus meer van zijn energie – waardoor het die inktdeeltjes krachtiger uiteen kan spatten tot een grootte die het lichaam dan gewoon op natuurlijke wijze kan wegspoelen.

Hoeveel sessies zijn er nodig?

Door de verschillen tussen tatoeages – ook in kleur en dichtheid – is er geen pasklaar antwoord op de vraag hoeveel lasersessies nodig zijn om je tatoeage volledig te laten verdwijnen. Toch zal elke tatoeage al na één behandeling tekenen van vervaging beginnen te vertonen.

Voor mensen met tatoeages met donkerder pigmentaties zal het waarschijnlijk minder sessies kosten dan voor mensen met fluorescerende tinten in hun tatoeages. Zoals hierboven uitgelegd, komt dit omdat donkere pigmentaties meer energie van de laser absorberen, waardoor ze gevoeliger zijn voor de vernietigende effecten van de laser. Fluorescerende kleuren absorberen echter minder en weerkaatsen meer van dat licht, wat betekent dat het meer werk kost om ze te laten afbreken.

Laser verwijderen is een proces

Je nu ongewenste tatoeage verscheen niet als bij toverslag uit zichzelf, en verwijderen zal ook niet als bij toverslag gebeuren. Het verwijderen van sommige tatoeages kan een proces zijn waarbij meerdere behandelingen en wat geduld nodig zijn, maar wees gerust dat het gebruik van een laser de veiligste, minst invasieve, meest effectieve manier is om je eindelijk van die gênante inkt te ontdoen.

Ben je het beu je garderobe te kiezen op basis van het niet willen onthullen van die gênante tatoeage die op de een of andere manier een goed idee leek die vele jaren geleden? Als je echt toegewijd bent aan het verwijderen van die ongewenste inkt, dan is een laserbehandeling misschien de beste optie voor jou.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden